Conrad Brandes

In het jaar 1660 is Conrad Brandes geboren. Zijn overlijdensvermelding is de oudste vermelding. Ook nader onderzoek door de Oldenburgische Gesellschaft für Familienkunde heeft geen oudere voorouders en geen geboorte datum kunnen achterhalen.

 

Zijn voornaam wijkt erg af van de voornamen zoals ze verder worden gegeven in deze Duitse familie. Zijn zoon heet Johann Friedrich en zijn kleinzoons Johann Justus en Johann Heinrich. De naam 'Johann' is de familievoornaam die generatie op generatie wordt doorgegeven.

Maar bij Conrad zien we geen andere voornaam.

 

Persoonlijke noot: Alles wat ik hier verder over zeg is giswerk, maar wel interessant genoeg om eens uit te zoeken. Namelijk dat Conrad, eigenlijk Johann Conrad zou kunnen heten en uit een gezin komt met meerdere jongens. De namenreeksen die in de kwartierstaat van Conrad voorkomen, lijken op vernoemingen, daaruit zou je kunnen concluderen dat Conrad de jongste was. Zijn naam komt later namelijk niet meer voor. " Marco Brandes

 

Mogelijke denkrichting is dat Conrad geen oorspronkelijke bewoner is van de regio Großenkneten. Dat brengt de volgende mogelijkheid van familiebanden in beeld. Het onderstaande artikeltje staat gepubliceerd op een website van een familie Brandes uit Gütersloh Friederichsdorf

 

In allen Urkunden, die bis in das vierzehnte Jahrhundert zurückreichen, erscheinen schon frühe Träger des Familinenamens Brandes oder einer Variante davon. Im Jahre 1384 lebte auf der Insel Reichenau im Bodensee ein Mönch, der Mangold Brandis hieß, und im Jahre 1394 wurde ein Mann mit dem Namen Conrad Brändis aus Saulgau in Dokumenten aus Ravensburg erwähnt.

 

Das Familienwappen ist silbern mit zwei roten Balken zwischen sieben (zwei, drei, zwei) roten Sternen. Den Helm ziert ein roter Stern.

 

Dit wapen is al eens eerder omschreven door Rietstap. Een bekende onderzoeker van heraldiek.

 

Jan Brandes

Verder een interessante denkrichting:

De naam 'Conrad' vaker voor in connectie met de naam Brandes. De vader van Jan Brandes, de bekende predikant uit Bodegraven, heette Conrad Brandes. De bijgevoegde documenten in bezit van het Centraal Bureau van Genealogie vertellen verder het verhaal van de voorouders van Jan Brandes, met oorsprong uit Duitsland.

 

Tot zover het ongefundeerde giswerk. En zeker de moeite waard verder uit te zoeken.

 

De familie Brandes, in de breedste zin, hebben in een aantal plaatsen in de omgeving gewoond. In Döhlen, Sage, Hengstlage, Großenkneten, Huntlosen en Littel (Wardenburg).

 

 

 

 

Wapen "Brandes"

Conrad Brandes (1660 - 1731)

Copyright © All Rights Reserved | contact |